.A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) a KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 azonosítószámú pályázat keretén belül 2015. évben uniós támogatást nyert, mely lehetőséget biztosított a Klímagáz kisokos, valamint a Környezettudatosság és a jogszabályok betartásának fontossága a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységek vonatkozásában elnevezésű kiadványok publikálására. A Hatóság gondoskodott a kiadványok frissítéséről, hatályosításáról.

Tisztelt Ügyfeleink!

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) a KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 azonosítószámú pályázat (a továbbiakban: KEHOP projekt) keretén belül 2015. évben uniós támogatást nyert. A projekt célja, hogy a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban csökkenjen hazánk fluortartalmú üvegházhatású gáz (a továbbiakban: F-ÜHG) kibocsátása, és ezen keresztül mérséklődjenek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai. A „Klímagáz adatbázis kidolgozásához kapcsolódó módszertan-és kapacitásfejlesztés” című kiemelt projekt keretében az uniós elvárásoknak eleget téve az F-ÜHG kibocsátásáról egységes monitoring és nyilvántartási rendszer – Klímagáz Adatbázis (a továbbiakban: Adatbázis) – került felállításra.

Ügyfeleink jogkövető magatartásának elősegítése érdekében a vonatkozó jogszabályok ismeretét és Adatbázis használatát megkönnyítendő a Hatóság két kiadványt adott ki:
- a Klímagáz kisokost (a továbbiakban: Kisokos), mely az Adatbázis használatát mutatja be, valamint
- a Környezettudatosság és a jogszabályok betartásának fontossága a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységek vonatkozásában elnevezésű kiadványt (a továbbiakban: Jogszabály ismertető), mely a vonatkozó uniós és hazai jogszabályok alapvető kötelezettségrendszerét ismerteti lényegre törő, közérthető formában.

A KEHOP projekt keretén belül 2020 decemberében mind a Kisokos, mind a Jogszabály ismertető frissítésre került. A friss Kisokos az Adatbázis újabb funkcióit ismertetve segíti a szakemberek munkáját, a hatályosított Jogszabály ismertető pedig a szakterület joganyagát érintő változásokat tartalmazza. A kiadványok frissítésének célja, hogy a Hatóság Ügyfelei megfelelő tájékoztatást kapjanak az ágazatra vonatkozó jogszabályi változásokról, valamint ennek leképezéséről az Adatbázisban, hozzásegítve őket ezzel a jogkövető magatartás tanúsításához.

A frissített kiadványok és további útmutatók az alábbi linken érhetőek el:

https://nkvh.kormany.hu/utmutatok-segedletek-es-abrak

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság