A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság fókuszában az illegális gázkereskedelem

Publikálva: 2019. augusztus 6.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly tevődik az illegális hűtőközeg-kereskedelem elleni küzdelemre. Az illegális hűtőközegek jelenléte a piacon mind költségvetési, mind gazdasági, mind pedig környezetvédelmi szempontból káros hatással bír.

Az illegális hűtőközeg-kereskedelem elleni küzdelem jegyében került sor több alkalommal is a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) közötti tárgyalások lefolytatására, melyek eredményei a gyakorlatban is megjelentek. A megbeszéléseken már 2017. évben felvetődött egy – a két hatóság közötti – szorosabb együttműködés gondolata. Az együttműködés érdekében többek között törvénymódosításra is sor került, amely meggyorsítja az információk áramlását, segíti a közös fellépések szervezését és lebonyolítását. A hatékonyság növelése érdekében a jövőben további törvénymódosítások várhatóak.
Az egyeztetések során – a kölcsönös együttműködésen és a közös akciókon túl – egyéb olyan megoldások is születtek, melyek célja szintén az illegális hűtőközeg-kereskedelem visszaszorítása, a gázkereskedelem kifehérítése. Ebbe az irányba mutat a Hatóság kezdeményezése alapján a NAV-val együttműködve kiadott tájékoztató kiadvány, valamint figyelemfelhívó plakát. A tájékoztató anyag magyar, angol, német, ukrán, román és szerb nyelveken került kiadásra, amely segítséget nyújt a pénzügyőrök számára az illegális hűtőközeg-kereskedelemmel leginkább érintett határszakaszokon. A Hatóság és a NAV gondozásában készült útmutatók, szakmai előadásanyagok egyszerre bírnak prevenciós, illetve szemléletformáló célzattal, továbbá a vámosok figyelmét a tipikusan előforduló esetekre, illetve a leggyakrabban használt hűtőközegekre vonatkozó visszásságokra fordítják. A vámügyintézők munkáját segíti továbbá a Hatóság szakmai támogatásával elkészített – ezen termékcsoportra kiadott – belső eljárási rend is.
Az együttműködés a gyakorlatban közös szemle lefolytatásában is formát öltött. Az azonnali reagálásnak köszönhetően sikerült megakadályozni mintegy 5 tonna tömegű illegális hűtőközeg Európai Unió területére történő forgalomba hozatalát. A jelenleg hatályos uniós és hazai jogszabályokat megsértőknek elrettentő, a jogsértéssel arányos, visszatartó erejű klímavédelmi bírsággal kell számolniuk.
A Hatóság a környezet, a gazdaság és a jövő nemzedék érdekeit szem előtt tartva az eddigiekben is, és ezt követően is – szükség esetén más hatóságok bevonásával – mindent megtesz az illegális gázkereskedelem visszaszorítása érdekében.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció