A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság kiemelt figyelmet fordít az illegális hűtőközeg-kereskedelem visszaszorítására

Publikálva: 2021. november 16.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a helyszíni ellenőrzései során feltárt, az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU rendeletében foglalt forgalomba hozatali követelmények megsértésével érintett termékeket zár alá veszi, és elrendeli azok megsemmisítését.

Az Európai Unió éghajlatváltozás enyhítésére és a környezet védelmére irányuló egyik intézkedése az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU rendeletének megalkotása, melynek célja, hogy 2030-ig a 2015. évhez képest mintegy 80 százalékkal csökkentse a gyártott valamint forgalomba hozott fluorozott szénhidrogének mennyiségét. A szabályozás ennek érdekében tilalmakat és korlátozásokat vezet be, melyeknek ellenőrzése a tagállami hatóságok feladata. A tilalmak és korlátozások nemkívánatos következménye azonban az illegális forrásból származó hűtőközegek Európai Unióba történő, egyre fokozódó áramlása, amely mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból súlyos károkat okoz.
A hűtőközegek illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében, az Europol által támogatott EMPACT (Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettség ellen) keretein belül megszervezve, több tagállam, köztük Magyarország közreműködésével került sor egy európai uniós akcióhét megrendezésére. Magyarországot a 2021. szeptember 20-24. közötti időszakban lefolytatott akcióhét során a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen képviselte. Az ellenőrzési hét során az érintett hatóságok rengeteg olyan tapasztalatot szereztek, melyek hasznosak az illegális gázkereskedelem felderítésére és visszaszorítására.
Az ellenőrzési hét során a részt vevő tagállami hatóságok közösségi szinten mintegy 1500 ellenőrzést folytattak le, melyek során a lefoglalt hűtőközegek becsült összértéke meghaladja a 10 millió eurót.
A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által – részben a Nemzeti Adó és Vámhivatal támogató együttműködése mellett – 202l szeptemberében lefoglalásra került továbbá 73 darab, ismeretlen forrásból származó, fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó palack, mely esetben a hűtőközegek össztömege 860 kg, tonna szén-dioxid egyenértéke 1512.
Ahogyan az a fentiekből is kitűnik, mind közösségi, mind hazai szinten egyre erősödik a hatósági jelenlét az illegális hűtőközeg-kereskedelem visszaszorítására, amely remélhetőleg egyaránt fokozza majd a jogszerűen tevékenykedő vállalkozások versenyképességét, a piac figyelmét pedig a legális forrásból származó, alternatív, környezetbarát hűtéstechnikai megoldások felé fordítja.
Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció