Kérdőív kereskedelmi hűtéstechnikát érintő EU szabályozással kapcsolatban

Publikálva: 2016. május 27.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy az EU bizottság egy, önkéntesen kitölthető kérdőívet publikált kereskedelmi hűtés témakörben. A kitöltésre 2016. május 31. napjáig van lehetőségük.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy az – EU Bizottság megbízásából – a német Öko-Recherche GmbH háttértanulmányt készít a fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 517/2014/EU Rendelet (továbbiakban: Rendelet) esetleges jövőbeni módosításához.

A Rendelet 21. cikk (3) bekezdése értelmében ugyanis „A Bizottság legkésőbb 2017. július 1-jéig jelentést tesz közzé, amelyben értékeli a III. melléklet 13. pontja szerinti tilalmat, megvizsgálva mindenekelőtt a szóban forgó rendelkezésben említett csoportaggregátos központi hűtőrendszerek költséghatékony, műszakilag megvalósítható, energiahatékony és megbízható alternatíváinak a rendelkezésre állását. E jelentés alapján a Bizottság adott esetben jogalkotási javaslatot nyújt be az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz a III. melléklet 13. pontja szerinti rendelkezés módosítása céljából.”

A jelenleg hatályos Rendeletben a III. melléklet 13. pontja kimondja, hogy 2022. január 1. napjától már nem alkalmazhatók a: „legalább 40kW kapacitású, kereskedelmi célú csoportaggregátos központi hűtőrendszerek, amelyek 150-es vagy annál nagyobb GWP-vel rendelkező fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmaznak, vagy ilyen gázokkal működnek, kivéve a kaszkádrendszerek felső fokozatú hűtőkörét, amelyekben 1 500-nál kisebb GWP-vel rendelkező fluortartalmú üvegházhatású gázok alkalmazhatók.”

Javasoljuk, hogy amennyiben szeretnék véleményüket megosztani a fenti forgalomba hozatali korlátozással kapcsolatban, abban az esetben töltsék ki az alábbi linken található kérdőívet (http://oekorecherche.de/en/node/168) és küldjék vissza 2016. május 31. napjáig a  PoxGxRKYdcArRR5rcrZNcXVlc3Rpb25uYWlyZUBvZWtvcmVjaGVyY2hlLmRl e-mail címre.

Menü

Főoldal

Navigáció