Tájékoztatás a klímagáz képzésre jelentkezés feltételeiről

Publikálva: 2020. november 16.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felhívja leendő ügyfelei figyelmét, hogy a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó szabályokról szóló 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet 2. számú mellékletében foglaltak alapján a klímagáz képzésre jelentkezés feltétele a szakirányú szakképzettség.

Tisztelt Leendő Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végzők képesítésére vonatkozó szabályokról szóló 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet 2. számú mellékletében foglaltak alapján a klímagáz képzésre jelentkezés feltétele a szakirányú szakképzettség. A Hatóság gyakorlata ide sorolja a szakiskolai képzést (szakmunkásképző, szakközépiskola, technikum), illetve az OKJ tanfolyamokat, melyek elvégzése esetén bizonyítványt állítanak ki. A tanúsítvány nem szakképzettséget igazol.

Az utóbbi időben a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (Hatóság) sajnálattal tapasztalta, hogy a klímagáz képzésre jelentkezők közül többen elvégezték – megfelelő szakmai előképzettség nélkül – a járműklíma, illetve a komfort klíma tanfolyamot, a klímagáz képzésre történő jelentkezésük pozitív elbírálásának reményében. 

Amennyiben egyéni vállalkozóként kíván tevékenységet végezni, úgy a Hatóság javasolja, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal, mivel a működési engedély és a tevékenységi körök felvétele ezen szerv hatáskörébe tartozik. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy bár a Hatóságtól Ön megszerzi a tevékenység végzéséhez szükséges jogosultságot, azonban az önkormányzat megtagadja a működési engedély kiadását, vagy az új tevékenységi kör felvételét.

További tevékenység végzésével kapcsolatos kérdések esetén szíves figyelmükbe ajánljuk a Hatóság GY.I.K. IX. fejezetét, melyet az alábbi linken érhető el:

https://nkvh.kormany.hu/download/9/60/72000/gyik_2019_augusztus_update.pdf

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció