Tájékoztatás az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) hazai végrehajtásáról

Publikálva: 2023. október 20.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) tájékoztatja ügyfeleit az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) tekintetében.

Tisztelt Ügyfeleink!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) létrehozásáról szóló 2023. május 10-i (EU) 2023/956 európai parlamenti és tanácsi rendelet 11. cikke szerinti illetékes hatóságként várhatóan a Hatóság kerül majd kijelölésre, mint hatáskörrel rendelkező illetékes hatóság, amennyiben a hazai jogi szabályozás ezt lehetővé teszi. A jelenleg hatályos hazai jogi szabályozás alapján még nincs kijelölt, hatáskörrel rendelkező hatóság a CBAM végrehajtására.

A hazai jogszabálytervezetek megtalálhatók a kormany.hu weboldalon az alábbi linkeken:

https://kormany.hu/dokumentumtar/az-importaruk-karbonintenzitasat-ellensulyozo-torvenytervezet-tars-egyeztetese

https://kormany.hu/dokumentumtar/az-importaruk-karbonintenzitasat-ellensulyozo-mechanizmusrol-sz-rend-tar-egy

A 2023. május 10-i (EU) 2023/956 európai parlamenti és tanácsi rendelet (CBAM-rendelet) a következő linken érhető el magyar nyelven:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32023R0956

Az (EU) 2023/956 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az átmeneti időszak alatt az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus alkalmazásában fennálló jelentéstételi kötelezettségek tekintetében történő alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 2023. augusztus 17-i (EU) 2023/1773 bizottsági végrehajtási rendelet a következő linken érhető el magyar nyelven:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32023R1773

Az Európai Bizottság Adózás és Vámunió Főigazgatóság (DG TAXUD) honlapján az Ügyfelek részére szóló angol nyelvű útmutató dokumentumok és e-learning anyagok a következő linken érhetők el:

https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció