Tájékoztató Képesítési Tanúsítványokkal kapcsolatban

Publikálva: 2016. március 11.

Tájékoztató az Európai Unió tagállamaiban, a 2015/2067 Végrehajtási Rendelete alapján szerzett Képesítési Tanúsítványokkal kapcsolatban.

Tisztelt Ügyfeleink!

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy a Bizottság (EU) 2015/2067 Végrehajtási Rendelete alapján, helyhez kötött hűtő- és légkondicionáló és hőszivattyú berendezésekre vonatkozó, de már hűtőkamionok és hűtőpótkocsik hűtőegységeivel kapcsolatos tevékenység végzésére jogosító, az Európai Unió tagállamaiban I-IV. kategóriára kiállított Képesítési Tanúsítványok kizárólag a helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, valamint a hűtőkamionok és hűtőpótkocsik fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hűtőegységei tekintetében jogosítja fel a természetes személyeket klímagázokkal kapcsolatos tevékenységek végzésére. Az ezen tanúsítvánnyal rendelkező képesített személy a 3,5 tonna össztömeg alatti, MR szektorba tartozó gépjárműveken nem végezhet klímagázokkal kapcsolatos tevékenységeket a megszerzett tanúsítvánnyal.

A fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlamenti és a Tanács 517/2014/EU Rendelete 2. cikk 26. és 27. pontja definiálja a hűtőkamion és hűtőpótkocsi fogalmát Hűtőkamionnak minősül az elsősorban áruszállításra tervezett és gyártott, hűtőegységgel felszerelt, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjármű. Hűtőpótkocsinak minősül a kamion vagy vontató általi vontatásra, elsősorban áruszállításra tervezett és gyártott, hűtőegységgel felszerelt jármű.

Továbbá felhívjuk figyelmüket, a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet 32. § (1) bekezdése alapján, azoknak a természetes személyeknek, akik legalább 2015. február 18. napjáig érvényes képesítéssel rendelkeztek, 2016. június 30. napjáig meghosszabbításra került a képesítésük érvényessége. Így az MR szektor 3,5 tonna össztömeg alatti járműklíma-szerelői területen, 2015. február 18. napjáig érvényes M-VI és M-VII képesítési kategóriával továbbra is végezhető klímagázokkal kapcsolatos tevékenység. 

Menü

Főoldal

Navigáció