Új funkcióval bővült a Klímagáz adatbázis F-ÜHG raktár menüpontja

Publikálva: 2018. január 15.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ezúton tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy 2017. december hónaptól új funkcióval bővült a Klímagáz adatbázis. Az F-ÜHG raktár menüpont új funkcióként minden regisztrált Ügyfél Klímagáz adatbázis felületén megjelent.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ezúton tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy 2017. december hónaptól új funkcióval bővült a Klímagáz adatbázis.

Az F-ÜHG raktár menüpont új funkcióként minden regisztrált Ügyfél Klímagáz adatbázis felületén megjelent, annak érdekében, hogy az esetlegesen tulajdonukban álló, szivárgásvizsgálat-köteles berendezésekből lefejtett klímagázok nyilvántartása lehetővé váljon, tekintettel annak lehetőségére, hogy a lefejtett gáz a hűtőkör tulajdonosának/üzemeltetőjének tulajdonát képezheti, ezért a lefejtett hűtőközeg további felhasználása tekintetében annak tulajdonosa rendelkezik.

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. Rendelet 2. mellékletének 4. pontja értelmében a lefejtett közeg - amíg jogszabály nem tiltja - ugyanabba a hűtőkörbe a szükséges tisztítást követően visszatölthető vagy regenerálás után más hűtőkörben újrafelhasználható. 

Amennyiben a lefejtett hűtőközeg birtokosa rendelkezése szerint a lefejtett hűtőközeget  nem kívánja ugyanabba a hűtőkörbe - a szükséges tisztítást követően - visszatölteni vagy regenerálás után más hűtőkörben újrafelhasználni, úgy az (veszélyes) hulladéknak minősül a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a alapján. Hulladék klímagáz kezelésével a képesített vállalkozásnak is és az üzemeletető / tulajdonos vállalkozásnak is hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező hulladékkezelőt szükséges megbíznia, aki az elszállítástól kezdve kezeli a hulladékot.

Az új funkció használata nem kötelező, amennyiben az Önök tevékenysége során nem fordul elő ilyen eset, a menüpontot figyelmen kívül hagyhatják.  Javasoljuk azonban ezen funkció minél szélesebb körű használatát annak érdekében, hogy a Klímagáz adatbázisban vezetett klímagáz mozgások teljes körrel leképezzék a valóságban zajló folyamatokat. 

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció