Újraindultak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság helyszíni ellenőrzései és jelenléti klímagáz képzései

Publikálva: 2021. június 22.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatja tisztelt Ügyfeleit, hogy a járványhelyzet enyhülésével újra számíthatnak a hatóság ellenőrzéseire a klímagáz forgalmazók és felhasználók.

A Klímavédelmi Hatóság kiemelt célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival minél hatékonyabban elősegítse a hazai és közösségi jogszabályokban foglalt környezetvédelmi célok érvényesülését. Továbbá az egész országra kiterjedően ellenőrzési és képzési feladatokat lát el a klímagázokkal kapcsolatos tevékenységeket folytató vállalkozások körében.

A hatóság az ellenőrzési feladatai kapcsán nagy figyelmet fordít az illegális hűtőközeg-kereskedelem elleni küzdelemre, a képzésein pedig megismerteti az alternatív technológiákat. Az ellenőrzések szükségességét jól mutatja, hogy a jogsértőknek az alacsonyabb illegális hűtőközeg-mennyiség behozatala esetén is milliós nagyságrendű klímavédelmi bírsággal kell számolniuk.

A nyári melegben egyre gyakrabban felmerül az igény az otthoni klímaberendezések beszerelésére. Elengedhetetlen, hogy a klímagázokkal kapcsolatos szervizelési, karbantartási munkálatokat a megfelelő szakértelemmel és képesítéssel rendelkező személyek végezzék, különben kár érheti az üzemeltetőt, lerövidülhet például a klímaberendezés életciklusa.

Emellett a környezetvédelmi célok megvalósulását is elősegítik az ellenőrzések, és a klímagáz képzések, amelyek a klímagázokkal működtetett alkalmazások szivárgásvizsgálatainak érvényességére, a szivárgásészlelő rendszerek telepítésére vagy a közösségi jogszabályokban foglalt felhasználási korlátozásokra fókuszálnak. A Klímavédelmi Hatóság ezeken a területeken a tavalyi évben mintegy 150 ellenőrzést folytatott le. A koronavírus-helyzet enyhülésével az ügyfeleknek fokozottabb hatósági jelenléttel, helyszíni ellenőrzésekkel kell számolniuk. Ezek az intézkedések nem pusztán környezetvédelmi, hanem gazdasági, piacfehérítő szempontból is kedvező hatásúak lehetnek.

A tavalyi évben több mint 1300 klímagáz szakképesítést adott ki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság .A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásával összhangban a szakképzési centrumok újraindítják a jelenléti képzéseiket. A korábban távoktatásban meghirdetett képzések még online kerülnek megtartásra, de az új képzések már kontaktórás képzések lesznek. Kérjük, hogy a jelentkezésnél ezt vegyék figyelembe. A hatóság újra meghirdeti a kreditpontos képzéseket is, melyre a korábbi szabályok érvényesek, vagyis csak az kaphat kreditpontot, aki aláírásával igazolja a jelenlétét. Tájékoztatjuk, hogy a megújító képzések továbbra is távoktatásban kerülnek megrendezésre.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció