Megrendezésre került a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság és a Magyar Mérnöki Kamara szakmai konferenciája az energetikai felülvizsgálati kötelezettségek tárgyában

Publikálva: 2022. szeptember 6.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a Magyar Mérnöki Kamarával közösen, szeptember 2. napján tartotta a Budapesti Kongresszusi Központban az energetikai felülvizsgálati kötelezettségek tárgyában első szakmai konferenciáját.

A konferencián elhangzott, hogy az idei évtől bevezetésre kerül, – ezzel egy Európai Uniós kötelezettségnek is eleget téve – az energetikai felülvizsgálat kötelezettsége, amely a 70 kW feletti névleges teljesítményű fűtési és légkondicionáló rendszerek üzemeltetői számára előírja a rendszeres energetikai felülvizsgálat elvégzését, független szakértő bevonásával. A felülvizsgálat célja egy helyszíni szemlével egybekötött a fűtési és légkondicionáló rendszert felmérő jelentés elkészítése, a rendszer hatékonyságának és méretezésének értékelése, illetve a teljesítmény optimalizálása, ezáltal a lakó- és középületek energiahatékonyságának javítása. A felülvizsgálat eredményesen segíti az épületüzemeltetők korszerűsítési döntéseit, oly módon, hogy az épületükre szabott egyedi korszerűsítési ajánlásokat tartalmaz. 
Az energetikai felülvizsgálatra kötelezett rendszerek üzemeltetői, olyan lakó- és nem lakó ingatlanok üzemeltetői lehetnek, akik 70 kW feletti névleges teljesítményű fűtési és légkondicionáló rendszereket üzemeltetnek, bár lesznek olyan rendszerek, amelyek bizonyos feltételek megléte esetén mentesülnek az energetikai felülvizsgálati kötelezettség alól. Ennek eldöntésében az energetikai felülvizsgálói jogosultsággal rendelkező épületgépész mérnökök tudnak bővebb segítséget nyújtani. A felülvizsgálatot nyolcévente szükséges elvégezni, azonban a nagy energiafelhasználású vállalatok esetén a négyéves energetikai audit során kell a felülvizsgálatot lefolytatni.
A kötelezettek az erre jogosult épületgépész mérnökök által tudják az előírásba foglaltakat teljesíteni, a kötelezően elkészítendő jelentések nyilvántartására működésbe lépett a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által üzemeltett Klímagáz adatbázis új önálló modulja.
Az energetikai felülvizsgálattal kapcsolatos bővebb részletekről itt tájékozódhat. A rendezvényen bemutatott előadások téma szerinti összefoglalói pedig az alábbi linkeken érhetők el:

https://nkvh.kormany.hu/download/4/09/f2000/Ehat_konferencia_2022_09_02.pdf

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Menü

Főoldal

Navigáció