Az energetikai felülvizsgálatról szóló 666/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet előírja, hogy 2022. január 1. napjától a Hatóság a Klímagáz adatbázis önálló részeként vezeti az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény VIII/A. Fejezetében meghatározott nyilvántartásokat. Az épületek szokásos használatával összefüggő energiaszükségletet kielégítő energiamennyiség csökkentésének megvalósítása érdekében a Klímagáz adatbázis informatikai fejlesztése révén létrejött a fűtési és légkondicionáló rendszerek, valamint ezek szellőzőrendszerekkel kombinált rendszereinek energetikai felülvizsgálatát támogató informatikai modul.
A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladata 2022 évtől az általa vezetett Klímagáz adatbázisban egy olyan informatikai nyilvántartási felület kialakítása és üzemeltetése, melynek célja az épületek energiahatékonyságának javítása, az épületek szakember által történő felülvizsgálati jelentésébe foglalt ajánlások, energiahatékonysági beruházások megvalósításának nyomonkövetése. A nyilvántartásban rögzített felülvizsgálati jelentések további energiahatékonyságot érintő döntések megalapozását szolgálják majd.

Az energetikai felülvizsgálat kötelezettsége a 70 kW feletti névleges teljesítményű fűtési és légkondicionáló rendszerek üzemeltetői számára előírja a rendszeres energetikai felülvizsgálat elvégzését, független szakértő bevonásával. A felülvizsgálat célja egy helyszíni szemlével egybekötött a fűtési és légkondicionáló rendszert felmérő jelentés elkészítése, a rendszer hatékonyságának és méretezésének értékelése, illetve a teljesítmény optimalizálása, ezáltal a lakó- és középületek energiahatékonyságának javítása. A felülvizsgálat eredményesen segíti az épületüzemeltetők korszerűsítési döntéseit, oly módon, hogy az épületükre szabott egyedi korszerűsítési ajánlásokat tartalmaz.
Az energetikai felülvizsgálatra kötelezett rendszerek üzemeltetői, olyan lakó- és nem lakó ingatlanok üzemeltetői lehetnek, akik 70 kW feletti névleges teljesítményű fűtési és légkondicionáló rendszereket üzemeltetnek, bár lesznek olyan rendszerek, amelyek bizonyos feltételek megléte esetén mentesülnek az energetikai felülvizsgálati kötelezettség alól. Ennek eldöntésében az energetikai felülvizsgálói jogosultsággal rendelkező épületgépész mérnökök tudnak bővebb segítséget nyújtani. A felülvizsgálatot nyolcévente szükséges elvégezni, azonban a nagy energiafelhasználású vállalatok esetén a négyéves energetikai audit során kell a felülvizsgálatot lefolytatni.
A kötelezettek az erre jogosult épületgépész mérnökök által tudják az előírásba foglaltakat teljesíteni, a kötelezően elkészítendő jelentések nyilvántartására működésbe lépett a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által üzemeltett Klímagáz adatbázis új önálló modulja.