A Technológiai és Ipari Minisztérium kezdeményezésére a Kormány döntött a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet módosításról, elősegítve a körforgásos gazdaság, a klímavédelem és a környezetvédelem céljait.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatja tisztelt Ügyfeleit, hogy jogszabály módosítás értelmében valós alternatívaként jelenik meg a regenerált hűtőközegek kereskedelme. A Kormányrendelet módosítás biztosítja annak a lehetőségét, hogy a visszanyert hűtőközeg körforgásban tartással eredeti céljára felhasználható maradjon. Az új szabályozás a gyakorlatban jobban ösztönzi az üzemeletetőket, hogy a visszanyert fluortartalmú üvegházhatású gázok (a továbbiakban: F-ÜHG) esetében a regenerálást, mint az ártalmatlanítás valós alternatíváját válasszák, így azok csak a legszükségesebb esetben váljanak hulladékká.

Ennek megtörténtét elősegítendő, a berendezés tulajdonos regisztrációs kategóriával rendelkező vállalkozások és magánszemélyek a saját alkalmazásaikból visszanyert hűtőközeget tárolhatják, értékesíthetik, vagy maguk átadhatják regenerálásra, illetve ártalmatlanításra. A visszanyert F-ÜHG birtokba vételétől számított két éven belül a visszanyert F-ÜHG-val való tevékenység végzésére jogosultnak - azaz a megfelelő képesítéssel rendelkező szervizvállalkozásnak - gondoskodnia kell a visszanyert F-ÜHG értékesítéséről, regenerálásra vagy ártalmatlanításra történő átadásáról.

Ezen felül a piaci igényekhez igazodva új regisztrációs kategória („Gyűjtő”) is megjelenik, amely lehetővé teszi, hogy a külön képesítéssel nem rendelkező vállalkozások az F-ÜHG hűtőközegek átfejtése vagy lefejtése nélkül, kizárólag az ország határain belül regenerálás vagy ártalmatlanítás céljából kereskedjenek, azokat gyűjtsék és szállítsák. Ez jelentősen elősegítheti az ilyen közegek regenerálásra való eljuttatását, és ezzel a gazdasági körforgásban tartását.

A visszanyert és hulladékká vált hűtőközegek ártalmatlanításra történő gyűjtésük, szállításuk és kezelésük során továbbra is veszélyes hulladéknak minősülnek.

További információért kérjük kattintson ide.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság